Papperskorgar och städning

I arbetet för en attraktiv och trygg livsmiljö är städning en viktig del. Förutom att skräp förfular stadsbilden tenderar skräpiga miljöer att bli platser som människor undviker eftersom de känns otrygga. Hjälps vi alla åt att slänga skräpet blir arbetet enklare.

Skräp föder skräp

​En plats med lite skräp blir fort en plats med mycket skräp. Det blir helt enkelt lättare att skräpa ner på en redan skräpig plats. En skräpig plats blir dessutom hårdare utsatt för klotter och skadegörelse eftersom respekten för platsen minskar. Går det allt för långt kan platsen övergå från trevlig och omtyckt till otrygg. Tänk därför en extra gång innan du slänger ett skräp på backen.

655 papperskorgar

Idag finns det 655 st skräpkorgar som vi på kommunen förvaltar och tömmer. I snitt tömmer vi varje papperskorg en gång i veckan men på platser där mycket folk vistas kan de bli så ofta som varje dag. Tyvärr placerar inte alla sitt skräp i en papperskorg vilket medför att även skräpplockning är nödvändigt. Bara ren skräpplockning genererar flertalet fulla sopsäckar varje dag.

Vi har i allt större utsträckning börjat placera ut rör för pantburkar och flaskor vid våra papperskorgar för att sortera ut burkar och petflaskor från skräpet. Det finns många som är villiga att panta din burk så du kan gärna slänga den där istället för i tunnan när så är möjligt.

Hundskit

Ett skräp som skapar mycket debatt är hundskiten. Inom Luleå tätort ska man alltid plocka upp efter sin hund, stor som liten, vinter och sommar. Det är dock viktigt att man ser till att ha egna påsar hemma så att de bara används när de verkligen behövs. Använda påsar slänger man sedan i en vanlig papperskorg.

Hjälp en hundvän
En dekal ska hjälpa till att hålla Luleå rent från både hundbajs och bajspåsar. Är du villaägare och har en soptunna stående längs vägen? Då kan du nu klistra på en dekal som säger att det är okej att slänga påsen med hundbajs i din soptunna.

Dekalen finns att hämta på återvinningscentralerna i Råneå och på Kronan samt i receptionen på Stadshuset och infrastruktur- och serviceförvaltningen.

Vem ansvarar för att hålla rent?

På allmänna platser och gator är det kommunen som har ansvaret att hålla rent. På fastighetsmark och på gångbanor direkt utanför fastigheter är det ​det fastighetsägaren som har ansvaret. Oavsett vem som har ansvaret kan vi dock alla hjälpas åt genom att slänga skräpet i papperskorgen. Ett tips är att om du brukar gå en sträcka där folk skräpar ner under helgen så kan du ta med en liten påse att samla upp det värsta i under din söndagspromenad.

Det som försvinner i snö...

Det som försvinner i snö kommer fram i tö är ett begrepp som blir påtagligt varje vår då solen börjat smälta vinterns snötäcke. Plötsligt dyker en stor mängd skräp och hundskit upp som lämnats under vintern. En insats vi gör för att städa upp detta är vår årliga organisationsstädning där föreningar får en chans att tjäna extra pengar genom att städa olika områden i staden.

Sidan uppdaterades den 2 oktober 2024