Issäkerhet

Det finns risker med att vara ute på isbelagda sjöar och vattendrag, men om du känner till platserna där isen ofta är svagare så minskar du riskerna att hamna i det kalla vattnet.

Sådana platser kan till exempel vara vid områden som är påverkade av ström (tillflöden, frånflöden, sund, uddar, utsläpp och grund), där isläggningen är ojämn (vindbrunnar och områden som har fått is senare), under snö, vid råkar eller båtrännor eller vid broar, bryggor, vass och branta klippor som kan reflektera värmestrålning. 

Partier där det kan finnas svagheter i isen.

En tumregel är att isen bör vara minst 10 centimeter tjock för att man ska bege sig ut på den. Tunnare is kan hålla, men risken är då stor för att isen har svagheter som är svåra att upptäcka.

Utrustning som är bra att ha med sig på isen är

  • isdubbar,
  • ispik,
  • räddningslina,
  • flythjälp, till exempel flytoverall eller flytväst samt
  • mobiltelefon.

Var medveten om riskerna med att vistas på is och förbered dig väl - så blir njutningen säkrare. Filmen här nedanför sammanfattar det du bör tänka på innan du beger dig ut på isen.

Tänk om du förberett dig rätt men ändå går igenom isen? I filmen nedanför kommer några viktiga råd som kan vara livsavgörande om du eller någon annan råkar illa ut.

Om du vill läsa mer om issäkerhet kan du göra det på issäkerhet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps sida. Där hittar du mer information om säkerhet, isförhållanden och utrustning.

Sidan uppdaterades den 19 augusti 2024