Övriga energispartips
En stor del av energianvändningen i ett hus går åt till att värma vatten, till uppvärmning av huset men också till tappvarmvatten du använder till dusch, tvätt, matlagning, disk mm. Ventilations- och kylanläggningar, hemelektronik, vitvaror och givetvis belysningen påverkar också din energianvändning och även här kan man göra energi- och kostnadsvinster genom att se över hur det fungerar i ditt hus!
Sett ur energisynpunkt är det mycket energikrävande med kyl- eller luftkonditioneringsanläggningar. Ett bättre alternativ är att istället blockera solinstrålningen sommartid. Solvärmestrålningen kan t ex blockeras med hjälp av markiser, persienner eller solskyddsbeläggning på fönsterglaset.
Mest effektivt är att blockera solvärmen på utsidan av fönstret t ex med ett takutsprång eller en markis eller varför inte plantera vackra buskar eller träd som fäller sina löv på vintern och då släpper in ljuset?
Byt till LED - Det finns två sätt att minska energianvändningen för belysning, dels genom att minska tiden som belysningen används och dels genom att använda mer energieffektiva lampor. Det finns idag flera olika ljuskällor som är energieffektiva, ger ett bra och behagligt ljus och har en lång livslängd. För privatpersoner talar vi då huvudsakligen om LED-lampor och kompaktlysrör. Det finns även LED-lysrör som är mycket mer effektiva än traditionella lysrör och som dessutom kan installeras i gamla lysrörsarmaturer.
Installera dimmer - Ett annat sätt att spara energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning är att installera en dimmer till dina lampor. För att säkerställa att du inte lyser upp rum och platser där ingen vistas eller att lamporna står på mitt på ljusa dagen kan du ta hjälp av ljussensorer, rörelsevakter och strömbrytare med timerfunktion.
Glödlampan (gäller alla över 7 W) och halogenlampan har fasats ut inom EU, vilket innebär att lamporna inte får importeras, men kvarvarande lampor får säljas och användas. Idag ska alla lampor som säljs inom EU ha en energimärkning, håll utkik efter den och jämför de olika lamporna i butiken!
Skippa standby - En av de största dolda strömtjuvarna är "standby-läget" som blivit allt mer vanligt för olika apparater. Detta mellanläge, varken av eller på, slukar ström motsvarande 2 % av landets årliga elförbrukning, eller ca 500 kWh i ett normalhushåll.
Stäng av med strömbrytare - Stäng av TV, video, DVD-spelare, digitalbox, dator, stereo och TV-spel med strömbrytaren och inte endast med fjärrkontrollen. Tack vare dagens teknologi kan du även köpa en TV med rörelsesensorer som automatiskt stängs av när du går ifrån TV:n.
Stäng av med grenuttag - För att till hundra procent gardera dig mot standby-läckage ska du köpa ett grenuttag (med 2-polig brytare) som du placerar mellan vägguttaget och dina elektriska apparater. Vid köp av nya produkter, tänk på att både kontrollera förbrukningen under aktiv drift samt vid standby-läge.
Dra ur laddaren - En annan dold strömslukare är laddarna till alla elektriska apparater som finns i våra hem. Dra ur laddaren ur kontakten om den inte används. En laddare drar ibland ström även när den apparat som ska laddas inte är inkopplad.
Skippa viloläge - Även datorer som sätts i viloläge konsumerar el, varför det optimala är att stänga ner datorn då den inte används. Aktivera energisparfunktionen för datorns bildskärm, eller stäng av den när du lämnar skrivbordet för en längre stund.
En femtedel av småhusets energi används till varmvatten. I lägenheter är
andelen ännu högre. Du kan minska både vattenmängd och energiåtgång med nya resurseffektiva vattenkranar och duschmunstycken.
Energieffektiva kranar för kök, tvättställ och dusch kan sänka energianvändningen rejält. Byter du ut tre av hushållets gamla tvågreppsblandare mot resurssnåla engreppsblandare kan du sänka energianvändningen för varmvatten med upp till 40 procent.
Duscha snabbt och effektivt - Duscha hellre än att bada, och välj att duscha snabbt och effektivt. Våra beräkningar visar att om du duschar 5 minuter istället för 15 minuter reduceras din årliga elkonsumtion med cirka 700 kWh.
Byt duschmunstycke - Byt till snålspolande (5-7 liter/minut) duschmunstycke. Känslan förblir densamma som ett vanligt munstycke (12-14 liter/minut), men den konsumerade vattenvolymen minskas med upp till 70%.
Ta hand om dina kranar - Byt packningar i droppande kranar och använd energieffektiva kranar. En droppande vattenkran kan leda till en ökad förbrukning av energi motsvarande 700 kWh/år. Detta motsvarar cirka 700-1000 kr/år i ”bortdroppade” pengar. Tänk på att även droppande kallvatten kostar pengar.
Stäng av vattnet - Oavsett hur snål din kran är konsumeras minst vatten om du stänger av kranen medan du tvålar in dig eller borstar tänderna.
Ställ in rätt värme på vattnet - Bor du i ett hus där du själv justerar temperaturen på varmvattnet ska temperaturen justeras till +60°C. OBS! Temperaturen på varmvattnet måste ligga över +55°C för att slippa legionellabakterier. Du bör också sänka temperaturen när du tvättar till 40 grader. Dagens tvättmedel är effektiva även vid låga temperaturer.
Fyll tvättmaskinen - Fyll alltid din maskin ordentligt innan du kör en tvätt, det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg. Maskinen förbrukar nästan lika mycket energi oavsett hur full eller tom den är.
Använd sparprogrammet - Vid normalsmutsig tvätt behövs ingen förtvätt, använd sparprogrammet på tvättmaskinen.
Torka tvätten miljövänligt - Lufttorka tvätten om möjligt, gärna utomhus på sommaren, istället för att använda torkskåp eller torktumlare. Centrifugera med ett högt varvtal annars går det åt för mycket energi för torkningen. Använd hellre torktumlare än torkskåp och se till att inte övertorka tvätten i tumlare då det drar onödigt med energi.
Var sparsam med handdukstorken - Att alltid ha på handdukstorken är onödigt. Stäng av din handdukstork när du inte använder den.
Var sparsam med eldriven golvvärme - Det är mysigt och värmande med golvvärme mörka vinterdagar. Har du installerat eldriven golvvärme är detta dock en ganska stor el-slukare, varför du bör använda den sparsamt under årets varmare perioder.
Använd bra tvättutrustning - När du ska köpa ny tvättutrustning rekommenderas: en tvättmaskin med minst 1000 varvs centrifugering och som är lagom stor (inte större än vad du behöver), samt en torktumlare av kondenstyp med fuktavkännare.
Fyll diskmaskinen - Försök att inte köra halvfull maskin, vänta hellre tills maskinen är fylld innan du startar en diskning.
Var sparsam med varmvattnet - Spola inte av disken i varmt vatten, oftast räcker det med att skrapa av matresterna i stället.
Var sparsam med vattnet vid handdisk - Handdiska om möjligt endast sådant som inte tål maskindisk och handdiska aldrig under rinnande vatten, där mycket energi rinner bort. Vid handdiskning under rinnande vatten går det åt 2 till 3 gånger så mycket energi än vid diskning med diskmaskin. Om du måste handdiska bör du använda balja för sköljning, för att minimera energispillet.
Investera i ny energieffektiv kyl, frys och diskmaskin - En gammal frys kan vara en väldigt stor del av ett hushålls energianvändning. På grund av detta är det viktigt att välja energisnåla alternativ när du ska köpa nya vitvaror. Genom att välja en energisnål maskin kan totalkostnaden bli lägre, även om apparaten inte är den billigaste. Majoriteten av dagens vitvaror är energimärkta från A++ till G, där A++ är bäst.
Avfrosta frysen - En isbelagd frys drar mer energi, så frosta av frysen med jämna mellanrum. Två gånger per år är lagom.
Håll rent bakom kyl och frys - Se till att hålla baksidan av kylen och frysen rent. Damma av regelbundet för att motverka att pressa kylaggregatet till att jobba hårdare.
Ställ in rätt temperatur för kyl och frys - Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5°C och i frysen -18°C. Varje extra grad ökar energianvändningen med ca 10 % för kylen och 6 % för frysen.
Håll tätt - Se till att dörrar och lock på kylen/frysen sluter tätt ordentligt. Kontrollera att gummilisterna är hela med jämna mellanrum och byt ut dessa när de går sönder.
Låt maten svalna - Låt maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet, annars går det åt onödig energi åt att kyla ner den varma maten. Vill du snabbt kyla ner maten kan du ställa ner det varma kärlet i kallt vatten en stund.
Hushåll med kylan - Tina fryst mat i kylskåpet så tar du tillvara på kylan.
Fyll frysen - Bunkra upp med mat i frysen så att den blir fylld. En full frys drar mindre el än en tom.
Använd vattenkokare - Använd vattenkokare eller kaffebryggare för att värma vatten, dessa är mer effektiva än spisen.
Välj rätt ugn - Även dimensionen av ugnen har betydelse, välj en ugn som inte är onödigt stor. Vidare är glaskeramikspis att föredra före äldre spisvarianter med traditionella plattor.
Använd mikron effektivt - Idag används mikrovågsugnen flitigt i våra hem. Vid uppvärmning av färdiglagade rätter samt tillagning av mindre matportioner är mikrovågsugnen ett bra alternativ. En tumregel är att mikrovågsugnen ska användas när du lagar få portioner (färre än fyra). Defrostfunktionen där maten tinas är dock inte optimalt då det ur energisynpunkt är bättre om detta görs i kylen.
Maten vi äter - Den största delen av hushållens klimatpåverkan kommer från maten vi äter. Det beror till stor del på att vi äter mycket kött och mejeriprodukter i Sverige. Utsläppen från livsmedel har ökat med 20 procent sedan 1990.
Det finns flera faktorer som påverkar hur miljövänlig och hållbar maten är, men i detta stycke tar vi endast upp energi- och klimatpåverkan. Inom livsmedelsproduktionen används stora mängder fossila bränslen, bland annat som drivmedel i traktorer, för transporter av varor, för torkning av spannmål och för tillverkning av konstgödsel. De riktigt stora utsläppen kommer dock från andra processer i jordbruket och utgörs av metangas och lustgas. Metan bildas i idisslarnas magar och lustgas bildas i jorden genom biologiska processer. Att lustgasutsläppen blir stora beror på de stora mängder kväve som tillförs marken i form av konstgödsel, växtrester och stallgödsel.
Ät mer grönsaker och mindre kött - Konsumtion av kött tär mycket på miljön då det krävs stora mängder foder, vatten och energi att producera. Stora mängder av den energi som djuren får i form av foder går förlorad i djurens metabolism. Exempelvis krävs cirka 7 kg foder i grisproduktionen för att producera 1 kg griskött, vilket innebär att alla utsläpp från produktionen av fodret koncentreras på 1 kg kött. Till detta kommer växthusgasutsläpp från gödsel och i idisslarnas fall stora mängder av växthusgasen metan från fodersmältningen. Olika djurslag är olika bra på att omvandla foder till kött. Bäst är fisk och kyckling, följt av gris, lamm och nöt.
Animaliska produkter (såsom kött, mjölkprodukter och ägg) står för 20 procent av de globala växthusgasutsläppen. I Sverige har konsumtionen av kött ökat med 50 procent sedan 1990 och vi äter nu i snitt ungefär 50 kg kött per person och år. Att byta ut en eller ett par kötträtter i veckan är en bra början och bidrar till minskad klimatpåverkan. Idag finns det många vegetariska produkter som påminner om kött men som har mindre påverkan på miljön. Kanske är du också en person som klassar sig som flexitarian – det vill säga en person som medvetet minskar sin konsumtion av kött utan att avstå helt?
Minska matsvinnet - Förutom att äta mer vegetariskt är det viktigt att sluta slänga så mycket mat som vi gör idag. Hushållen står faktiskt för den största delen av matsvinnet och i snitt slänger varje svensk 80 kg mat per år. En rapport från Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket visar att vi kan halvera utsläppen från vår livsmedelskonsumtion om vi blir bättre på att äta upp all mat vi köper.
Källa: Energi- och klimatrådgivningen i Stockholmsområdet
Uppvärmning
Reglera inomhustemperaturen - Det är viktigt att inte ha för hög inomhustemperatur. 21 grader i vardagsrummet och 18 grader i sovrummet brukar vara lagom. Välj lägre temperatur i källare, förråd och garage. Genom att minska inomhustemperaturen med en grad minskar energiförbrukningen med nästan 5 %, vilket motsvarar omkring 650 kr för ett litet hus. Om du åker bort en längre tid kan du sänka värmen till cirka 15°C inomhus.
Stäng dörren - Kom ihåg att stänga dörren så att inte kylan sprider sig i huset.
Vädra kort och intensivt - Vädra kort och intensivt istället för länge på glänt. Öppna tvärdrag en kortare stund någon gång om dagen för att snabbt fräscha upp luften samt för att undvika att kyla ner lägenheten/huset. Stäng helst av värmen under tiden och sätt på den en halvtimme efter att du slutat vädra.
Isolera väl - Se till att isolera väl, täta dragiga fönster och ytterdörrar och stäng dörrar till kalla utrymmen.
Använd gardiner och persienner - Dra alltid för gardinerna eller dra ner persiennerna på nätterna. Nerfällda persienner gör fönstret likvärdigt med ett modernt energiglas, dock utan någon extra kostnad. På så sätt behåller du värmen i rummet, som annars skulle försvinna ut genom fönstret.
Tänk på möbleringen - Placera inga stora möbler framför radiatorerna då dessa hindrar värmen från att sprida sig i rummet.
Var sparsam med infravärme - På våren och hösten kan det vara skönt med infravärme för att kunna sitta ute och njuta av den friska luften. Glöm dock inte att stänga av värmen när du är klar. Infravärmen har oftast en hög effekt (kring 2000 W) vilket gör att den konsumerar 2 kWh per timme. Det blir snabbt dyrt (2-3 kr/timme) om den står på under en längre period.
Byt ut eldriven golvvärme till vattenburen - Det är skönt med golvvärme mörka vinterdagar men har du installerat eldriven golvvärme är detta dock en mycket stor el-slukare. Det allra bästa är att byta ut den till vattenburen eller helt enkelt stänga av den.
Ventilation
Om man bor i ett äldre hus med självdrag och genomför olika energieffektiviserande åtgärder som gör huset lufttätare är det viktigt att se över ventilationen. Hur väl självdragssystemet fungerar beror även på hur huset används. Murstocken är husets hjärta och fyller en viktig funktion för ventilationen i hus med självdrag. Värmen som bildas i murstocken när man eldar i en panna, kakelugn eller kamin hjälper till att driva på ventilationen liksom mängden syre som krävs för att förbränningen ska fungera.
Vid byte av uppvärmningssystem till t ex värmepump eller fjärrvärme eller om man förbättrar klimatskalet och gör det betydligt tätare kan det bli problem med ventilationen. Det gäller att vara uppmärksam så man inte får problem med fukt och dåligt inneklimat. En lösning kan då vara att installera en frånluftsfläkt eller om man byter fönster se till att de har spaltventiler eller sätta in väggventiler. Gör man en större renovering av huset kan man med fördel även byta ventilationssystem till ett system där det går att styra luftflödena bättre.
Den friska luften, eller tilluften ska komma in i sovrum och vardagsrum och den smutsiga luften, frånluften, ska lämna huset ur kök, badrum och tvättstuga.
Något som också är att rekommendera ur energisynpunkt är att installera någon form av återvinning av värmen i frånluften, ett så kallat värmeåtervinningssystem.
Olika ventilationssystem
Självdrag – enkelt, tyst, billigt men stora energiförluster, risk för drag
Frånluft (självdrag med fläkt i frånluftskanalen) – ingen återvinning, risk för drag
Från- och tilluftssystem (två fläktar, en i tilluftskanalen och en i frånluftskanalen) – mindre känsligt för ändringar, ingen återvinning
Frånluftsventilation med värmepump – återvinning, drar elström , klarar ej att värma huset på egen hand året om
Från- och tilluftssystem med värmeåtervinning (FTX-system) – bra värmeåtervinning, minimerad risk för drag, risk för buller, kräver noggrann injustering, drar elström
Nya vitvaror, det vill säga kylar, frysar, tvättmaskin, diskmaskin mm har fått lägre energianvändning de senaste åren. En kombinerad kyl och frys drar ungefär 200 kilowattimmar per år, att jämföra med för tio år sedan då en liknande kyl och frys drog dubbelt så mycket och för 15 år sedan drog den tre gånger mer än idag.
Ett bra energispartips är att byta ut dina gamla vitvaror mot nya energieffektiva alternativ.
Ska du installera värmepump? Eller kanske köpa ny spis, frys eller andra vitvaror? Värdefulla tips kan du få genom att titta på Energimyndighetens tester av olika energikrävande produkter.
Energimyndigheten har testat allt från julgransbelysning till torktumlare, luftavfuktare och mycket mer. Besök deras testsida för mer information innan du gör ditt val.
Tester på Energimyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Relaterad information
Sidan uppdaterades den 15 februari 2023