En grönsaksdisk i en affär

Daglig verksamhet och sysselsättning

Om du har en funktionsnedsättning och inte arbetar eller studerar, kan du ansöka om daglig verksamhet eller sysselsättning. Att vara på en daglig verksamhet eller sysselsättning ska vara både utvecklande, stimulerande och meningsfullt.

Om du på grund av din funktionsnedsättning inte kan arbeta i den öppna arbetsmarknaden kan du ha daglig verksamhet eller sysselsättning. Du kan ansöka om daglig verksamhet eller sysselsättning med stöd av LSS eller socialtjänstlagen.

Ditt behov är utgångspunkten för vilken typ av stöd du kan få.

Du kan ansöka om insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) om du tillhör någon av följande grupper:

  1. Du har intellektuell funktionsnedsättning, autism eller autismliknande tillstånd.
  2. Du har betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av våld eller kroppslig sjukdom.
  3. Du har andra stora varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande.

Du kan ansöka om insatser enligt SoL (socialtjänstlagen) via socialpsykiatrin om du:

  • har någon form av psykisk, neuropsykiatrisk eller intellektuell funktionsnedsättning
  • är över 18 år.

Ansök om daglig verksamhet eller sysselsättning

Du ansöker om insatsen via en e-tjänst. Om du inte kan använda e-tjänsten kan du ringa oss så hjälper vi dig.

Ansök om daglig verksamhet (LSS)

Du ansöker om daglig verksamhet i e-tjänsten. Om du har en god man, förvaltare eller ombud med fullmakt kan de göra ansökan för dig.

Ansök om sysselsättning (SoL)

Du ansöker om sysselsättning i e-tjänsten. Om du har en god man, förvaltare eller ombud med fullmakt kan de göra ansökan för dig.

Dagliga verksamheter

Här kan du läsa mer om vilka verksamheter som finns i Luleå kommun. När du ansöker om daglig verksamhet eller sysselsättning kan du önska vilken verksamhet du helst skulle vilja vara på, men vi kan inte alltid tillgodose önskemålen.

Frågor och svar om daglig verksamhet

Du som har daglig verksamhet får habiliteringsersättning som betalas ut per timme som du är närvarande. Ersättningen betalas ut till dig varje månad, utom fyra veckor i juli då verksamheten är stängd.

Utöver habiliteringsersättning kan du ansöka om andra stöd.

Du som deltar i daglig verksamhet är försäkrad via en kollektiv olycksfallsförsäkring.

Daglig verksamhet är öppet alla vardagar. Vilka tider som du är på daglig verksamhet kan variera, men det är ofta cirka kl. 8–16.

Daglig verksamhet är stängt fyra veckor i juli, då du är ledig.

Ja, du kan vara ledig. Meddela verksamheten om du vill vara ledig. Tänk på att du inte får habiliteringsersättning för de dagar du varit ledig från din dagliga verksamhet.

Blir du sjuk och inte kan vara på din dagliga verksamhet, meddelar du verksamheten.

Beroende på dina behov finns olika sätt att transportera sig till den dagliga verksamheten:

  • Du tar dig självständigt till och från den dagliga verksamheten. Då får du en timmes extra habiliteringsersättning per dag.
  • Du åker buss med LLT eller Länstrafiken. Då får du ett busskort laddat med två resor per vardag.
  • Du åker med socialförvaltningens fordon. Det gäller för dig som har färdtjänst beviljat. Resan till och från daglig verksamhet är kostnadsfri.

Kontakta din dagliga verksamhet om du har frågor om transporter.

Kontakt

Har du frågor om daglig verksamhet eller sysselsättning kontaktar du kundcenter.

Anhörig?

Svara på vår enkät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.så att vi kan förbättra vårt stöd till dig som anhörig.

Sidan uppdaterades den 30 juni 2025