Barn har rätt att vara trygga hemma och att växa upp i ett hem fritt från våld.

Till dig som är barn eller ungdom – om våld

Barn har rätt att leva ett liv fritt från våld. Förutom den som är direkt utsatt skadas också barn som lever i familjer där våld används. Sunda relationer innehåller aldrig våld. Barn och unga vuxna som upplever det i sina egna relationer kan få hjälp.

Om det är våld hemma

Barn har rätt att vara trygga hemma och barn har rätt att växa upp i ett hem fritt från våld. Det är aldrig ett barns fel om en vuxen använder våld eller själv blir utsatt för våld. Vuxna får aldrig skada barn.

Våld kan vara att någon skriker fula ord till någon annan, skräms, förstör saker eller skadar någon direkt på kroppen. Våld kan också vara att en vuxen tar pengar utan lov från en annan eller att den tar på en annans kropp utan att den andra vill det.

När något i vår vardag inte är bra för oss, kan vi reagera på olika sätt. Det är vanligt att barn som upplever våld hemma kan bli oroliga, få svårt att sova, kanske känner sig mycket ledsna eller mycket arga. Kanske blir det svårt att ta hem kompisar och att ha kompisar på skolan. Det kan också vara svårt att koncentrera sig på skolarbete om en är orolig för någon av sina föräldrar, syskon eller sig själv. Omgivningen kan inte se på ett barn att det är dåligt hemma och det är viktigt att barn och vuxna som känner till våldet pratar med andra om det så att familjen kan få hjälp.

Vill du berätta för någon men inte riktigt vet hur eller till vem? Barn har rätt att berätta sin historia och vuxna ska lyssna. Försök prata med en lärare på skolan eller kanske en kompis förälder, en kurator eller tränare. Du kan också läsa mer här:

Många barn tror att våld i hemmet är deras fel, men det är aldrig ett barns fel. Vuxna ska ta hand om barn och se till att barn har det bra.

Om en pojkvän eller flickvän utsätter dig för våld

Våld i ungas relationer är vanligt, men våld är inget som hör hemma i en schysst relation. Våld kan vara att din partner kränker dig genom hårda ord, uttrycker sig aggressivt, hotar eller skrämmer dig. Våld kan också vara att du inte får träffa dina vänner eller familj, utan att det leder till exempelvis dåligt samvete, bråk eller långa diskussioner. Våld kan vara att partnern vill kontrollera var du är någonstans, via till exempel snap-kartan, eller att partnern ringer och skriver ofta. Våld är också alla sexuella handlingar som inte är med samtycke, till exempel att partnern tjatar till sig sex, bilder eller filmer.

Om du upplever att din partner utsätter/har utsatt dig för våld i er relation, kan du få stöd via kommunen på FREDA-mottagningen om du är över 15 år och bor i Luleå kommun. Kontakta socialtjänstens barn och unga-enhet för hjälp via telefon 0920 45 30 00 (knappval 1) eller via deras e-tjänst.

Om du utsätter en pojkvän eller flickvän för våld

Har du svårt att kontrollera din ilska eller svartsjuka gentemot din pojkvän eller flickvän? Säger du saker som du ångrar och som skapar otrygghet i er relation och sårar din partner? Känner du ett behov av att hålla koll på din partner av rädsla över att hen ska lämna dig?

Att göra schyssta relationer kan vara svårt för vuxna och det kan vara svårt för unga. Om du upplever att du gör saker mot din partner som inte känns schysst är det modigt och klokt att söka hjälp och stöd för det.

Om du upplever att du utsätter din partner för våld i eran relation, eller om du är orolig att det kan komma att bli våld framöver om du inte får hjälp, kan du få stöd och hjälp att sluta via kommunen på EQ-mottagningen om du är över 15 år. Kontakta socialtjänstens barn och unga-enhet för hjälp via telefon 0920 45 44 75 eller via deras e-tjänst.

Bra länkar till barn och ungdomar

Sidan uppdaterades den 30 juni 2025