Råneå

Råneå är ett trevligt samhälle vid den mäktiga Råneälven som delar sig mitt i byn. Byabilden domineras av vackra björkalléer, runt torget inbjuder en liten trevlig park till avkopplande stunder. 

Vägarna är alltid korta i Råneå, inom gångavstånd finns två livsmedelsbutiker, apotek, hälsocentral, idrottsplats, sporthall, badhus, utomhusbad, trevliga matställen och butiker samt bibliotek och kyrkor där människor från hela världen möts. I Råneå finns en hög-, låg- och mellanstadieskola (F-9), tre förskolor och två vård- och omsorgsboenden.

Sedan år 2000 har Råneå asylmottagning, åtskilliga människor har passerat Råneå sedan dess, en del har stannat kvar när de har fått uppehållstillstånd och gjort samhället mera mångkulturellt.

I Råneå är både havet och skogslandet nära, Kängsö båtshamn och Råneås kyrkstugor är pittoreska miljöer. Råneälven räknas  som en av Sveriges bästa fiskevatten för gädda, öring, harr, abborre och flodkräfta.

Råneå var en egen kommun fram till 1969 då huvuddelen uppgick i Luleå kommun.

Råneås utveckling

Kommunen har ambitioner för att utveckla Råneå för att nå Vision Luleå 2040 om ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Luleå. Läs om läget med Utvecklingsplan Råneå på sidorna om hållbara stadsdelar och byar.

Andra utflyktsmål

Här listas ett antal rastplatser, raststugor och lägerplatser som kan nyttjas längs den vackra Råneälven. Här finns allt från enkla rastställen med tc och grillplats till större lägerplatser med övernattningsstuga och bastu.  

Nedan följer en kort beskrivning av varje rastplats.

  1. Rensundet - här finns ett vindskydd
  2. Långforsen - Här finns stuga, bastu, tc och grillplats.
  3. Gäddforsen - Vindskydd
  4. Trumselet - Kallas också Kärrhuset, ligger 200 m norr om badplatsen i Niemisel. Här finns grillplats och ett vindskydd.
  5. Kvarnåmynningen - Här finns vindskydd, tc och grillplats.
  6. Lillstrycken - Lägerplats strax intill älven med bastu, stuga, grillplats tc och vedbod.
  7. Snöberget - Nere vid älven, vid bergets fot, finns det en tc och uppe på berget en rastplats med grillplats.
  8. Mjösundsfors - Ligger 200 m söder om Malmens led. Här finns vindskydd och grillplats.
  9. Sundbergsholme - Rastplatsen ligger ute på Sundbergsholmen mitt i älven. För att komma ut på ön ska man komma från den norra sidan av älven och gå över en bro därifrån. Det är en riktig lägerplats med fyrabädds stuga samt bastu och tc.
  10. Skravelholmen - En rastplats som ligger precis vid brofästet vid Melderstein Herrgård. Här finns vindskydd och grillplats.
  11. Forsnäset - Här finns en raststuga och Tc
  12. Prästholmsfors - ligger på södra sidan av älven. Här finns ett vindskydd.
  13. Andträsket - Här finns bastu, tc och grillplats
  14. Båtlänning och Böle Här finns stuga, tc och grillplats.

En guide finns att hämtas på Luleå turistcenter, Råneå bibliotek och utvalda serviceställen i området.

Fiskevatten

Längst Råneå älvdal finns många fina fiskevatten och i Råneälven kan du uppleva allt från gädd- till harrfiske.

Fiskekort.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om fisket i Råneå älvdal samt köpa fiskekort online.

  • Råneälven
  • Rånbyns fiskevatten
  • Metträsket, Jämtön

Historik om kräftfisket

I början av 1950-talet planterade Hushållningssällskapet ut svensk flodkräfta i Råneälven kring Råneå. Denna utplantering har lagt grunden till att Råneälven i dag har ett av Sveriges bästa bestånd av svensk flodkräfta.

Det organiserade kräftfisket startade i början av 1970-talet inom Rånbyns samfällda vatten. Kräftan har nu "vandrat" högt upp efter älven och fisket bedrivs organiserat som en stor familjefest, inom Luleå kommun, upp till Niemisel.

De första åren fångades ca 15 000 kräftor per år. Numera är denna siffra ca 50 000 kräftor inom den del av Råneälven som ligger i Luleå kommun.

Ingen kräftpest i Råneälven!

Den svenska flodkräftan i Råneälven har hittills klarat sig från sjukdomen kräftpest. Det är därför viktigt att redskapen som används inte är använda i andra vatten. Respektera detta för att vi alla även i fortsättningen ska kunna genomföra denna trevliga familjefest.

Sidan uppdaterades den 12 mars 2024