Kulturkraft 2024
Kraftsamling för ett Norrbotten dit folk vill flytta och bo kvar.
Kulturkraft - På scenen
Med en mix av experter inom stadsutveckling, filosofi, kultur och näringsliv vill vi inspirera deltagarna att se möjligheterna när kultur och näringsliv möts.
Boka din plats på Kulturkraft
Du kan välja antingen enbart dagskonferens med lunch eller dagskonferens plus after work med enklare måltid på Bistron. Till båda passen kan du välja till teaterföreställningen Onkel Vanja på kvällen. Ett begränsat antal platser med rabatterat pris finns för frilansande kulturarbetare samt ideella föreningar.
OBS! Sista anmälningsdag var 14 oktober. Mejla en intresseanmälning till projektledare Hanna Isaksson om du missade att anmäla dig men gärna vill komma.
Jonna Bornemark - Keynote speaker
Jonna Bornemark är professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola, medverkar regelbundet i Sveriges radios Filosofiska rummet och är krönikör i Dagens Nyheter, författare och föreläsare. Jonna är utan tvekan en av Sveriges mest tongivande filosofer, känd för sitt knivskarpa intellekt. Hennes strid för det omätbara och det mänskliga omdömet har förändrat hur många ser på samhället, våra yrkesliv och vår kultur.
Jonna Bornemark under Kulturkraft
Håller i föreläsningen Kulturens roll i ett samhälle
Alexander Ståhle - Keynote speaker
Alexander Ståhle är stadsforskare och stadsplanerare och en av landets mest anlitade föreläsare inom stadsutveckling, fastigheter och trafik. Han är doktor i stadsbyggnad på KTH, VD för arkitektkontoret Spacescape och grundare till Placetoplan. På Spacescape har han bland annat arbetat med projekt som Nya Slussen, Nya Kiruna, utvecklingsplaner för nya stadsdelar och analyser av bostadsmarknaden och bostadsbyggande i svenska städer.
Alexander Ståhle under Kulturkraft
Håller i föreläsningen Kulturens betydelse för samhällsutvecklingen
Johan Wennström
Johan Wennström är VD för Brakeley Nordic. Brakeley hjälper organisationer att arbeta på ett strategiskt och strukturerat sätt med filantropiska donationer och liknande privat stöd. Brakeley har sina rötter i USA och har arbetat i Norden sedan 1993. Johan leder för närvarande ett treårigt projekt som går ut på att hjälpa kultursektorn i Sverige att söka filantropiskt stöd som alternativ finansiering. Projektet finansieras av Kulturbryggan.
Johan Wennström under Kulturkraft
Håller i föreläsningen Hur kan kulturaktörer arbeta med donationer och liknande privat stöd som kompletterande finansiering?
PUNKs
PUNKS står för Passionsdriven Utveckling av Näringsliv Kultur och Samhälle. Det är en partipolitiskt obunden, nationell gräsrotsorganisation som stöttar passionsdrivna aktörer, entreprenörer och offentliga verksamheter att förstå och utveckla den passionsdrivna ekonomin. Lina Werning, ordförande PUNKS, är processledare, coach, kaospilot och uttryckande konstterapeut. Hon har jobbat i över 20 år med förändringsarbete och kreativ processledning och är certifierad handledare inom Passionsdriven ekonomi av Linda K Nordfors.
PUNKs under Kulturkraft
Håller i föreläsningen Passionsdriven ekonomi som motor i utvecklingen av näringsliv, kultur
och samhälle
Calle Nathanson
Calle Nathanson, koncernchef ABF Stockholm, har i många år arbetat inom kulturfältet i en rad olika roller. Han var under tio år vd för Folkets Hus och Parker och innan dess kulturdirektör i Region Uppsala. Nathanson har skrivit flera böcker om kultur och bildning, bland annat På spaning efter den kulturpolitik som flytt (Premiss 2023). I höst är han aktuell med två böcker, en kulturpolitisk antologi När taket rasar in: verkligheten och kulturpolitiken (Atlas) och Kulturarbetarna, kulturpolitiken och socialdemokratin: KSF:s första 60 år (Hjalmarson & Högberg).
Calle Nathanson under Kulturkraft
Deltar i samtalet Hur ser vi till att säkra det kulturella ekosystemet i takt med den snabba samhällsutvecklingen ?
Felicia Pournasiri
Felicia Pournasiri arbetar som regionchef för Företagarna, med en bred erfarenhet från Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Hon har dedikerat sin karriär åt att stödja och utveckla näringslivet och hennes arbete fokuserar på att bygga samarbeten och initiera projekt som förbättrar Norrbottens konkurrenskraft. Med en passion för att göra regionen mer attraktiv deltar hon regelbundet i dialoger som rör regional utveckling och strävar efter att främja innovation och hållbar tillväxt i norra Sverige.
Felicia Pournasiri under Kulturkraft
Deltar i passet Samtal om konst och kultur som drivkraft i framtidens Norrbotten
Simon Norrthon
Simon Norrthon är skådespelare och ordförande för Fackförbundet Scen & Film sedan 2018. Han har arbetat som skådespelare sedan 1992 på stora och små scener, tv och film. Mellan 2011 och 2018 var han prefekt på institutionen för skådespeleri vid Stockholms konstnärliga högskola, men han har hela tiden arbetat parallellt som skådespelare. Åren som chef för en konstnärlig utbildning har gett honom värdefulla erfarenheter av utbildning, ledarskap och av att företräda en myndighet.
Simon Norrthon under Kulturkraft
Deltar i samtalet Hur ser vi till att säkra det kulturella ekosystemet i takt med den snabba samhällsutvecklingen ?
Tjállegoahte författarcentrum Sápmi
Tjállegoahte författarcentrum Sápmi, verkar för att sprida och lyfta samisk litteratur i Sápmi, Sverige, Norden och världen genom kurser, workshops, föreläsningar, författarförmedling, residens och stipendier. Genom att ta över det gamla resecentrumet i hjärtat av Jokkmokk har man aktiverat en viktig mötesplats för jokkmokksborna och besökande. Hösten 2024 var Tjállegoahte hedersgäster på Bokmässan i Göteborg. Malin Lantto kommer att berätta om Tjállegoahtes resa från starten 2017, om projekt, utmaningar, finansiering och framtida mål.
Tjállegoahte under Kulturkraft
Deltar i samtal med Anders Rydell om Det lokala exemplet på Kulturens betydelse för samhällsutvecklingen: Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi
Sara Edström
Sara Edström är konstnär som bor och verkar i Luleå, Berlin och Stockholm. I Luleå driver hon Galleri Syster och Lillasyster tillsammans med kollegorna Anja Örn och Katt Skarin. Hon är också ordförande för Konstnärernas Riksorganisation som företräder 3 500 yrkesverksamma bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare i Sverige och är de svenska konstnärernas fackliga organisation. Hon sitter även som representant i styrelserna för KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) och Bildupphovsrätt, samt som vice ordförande för International Association of Art Europe.
Sara Edström under Kulturkraft
Deltar i samtalet Hur ser vi till att säkra det kulturella ekosystemet i takt med den snabba samhällsutvecklingen ?
Magnus Pekkari
Magnus Pekkari, VD Snells Entreprenad AB, som har stiftelsen Snells stiftelse för framtida Tornedalen sedan 2021. Stiftelsen ska uppmuntra entreprenörskap, laganda och kamratskap samt goda och hållbara prestationer som bidrar till utvecklingen i Tornedalen. Personer, ideella föreningar eller företag kan bli stipendiater.
Magnus Pekkari under Kulturkraft
Deltar i Samtal med lokala företagare som investerar i kultur
Ann-Christin Viklund
Ann-Christin Viklund, flygstationschef på Luleå Airport och ordförande Luleå Hockeys styrelse. Hon har en lång och gedigen erfarenhet av ledarskap från sina tidigare uppdrag i näringslivet. I sitt uppdrag på Luleå Airport har hon arbetat med att lyfta in konst och kultur i verksamheten och tagit strategiska beslut där konsten har fått ta plats före marknaden och reklamen.
Ann-Christin Viklund under Kulturkraft
Deltar i Samtal med lokala företagare som investerar i kultur
Thomas Fägerman
Thomas Fägerman, VD på Boden Business Park, ett kommunalt bolag som är en given del av Bodens unika ekosystem där vi fokuserar på att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för näringslivsutveckling i kommunen.
Thomas Fägerman under Kulturkraft
Deltar i passet Samtal om konst och kultur som drivkraft i framtidens Norrbotten
Birgitta Bergvall-Kåreborn
Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor för Luleå tekniska universitet och professor i informatik. Har varit prorektor vid universitetet innan hon utnämndes till rektor. Som forskare var hon drivande i utvecklingen av det område som idag kallas Living Lab och som har fått stor genomslagskraft både nationellt och internationellt. Hon var bland de första akademikerna internationellt som studerade crowdsourcing som fenomen, dessa digitala plattformars påverkan på organisationers kompetensförsörjning.
Birgitta Bergvall-Kåreborn under Kulturkraft
Deltar i passet Samtal om konst och kultur som drivkraft i framtidens Norrbotten
Evelina Rydeker
Evelina Rydeker (MP) är kommunalråd och ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Luleå kommun. Med ett starkt engagemang för att lyfta kulturens betydelse i samhället som stort, både på kommunal, regional och nationell nivå.
Evelina Rydeker under Kulturkraft
Deltar i samtalet Hur ser vi till att säkra det kulturella ekosystemet i takt med den snabba samhällsutvecklingen ?
Hanna Isaksson
Hanna Isaksson är sedan hösten 2024 projektledare för kultur & näringsliv på Luleå kommuns nya avdelning NOD – Näringsliv, Omvärld, Destination. Hannas uppdrag är att arbeta för att skapa fler gemensamma plattformar och utbyten mellan branscherna och undersöka möjligheten att bygga en kulturfond. Hanna kommer närmast från Region Norrbotten där hon har arbetat som verksamhetsledare på Resurscentrum för konst. Hon har tidigare jobbat som VD på Konstnärernas Riksorganisation och som kommunikatör och projektledare inom folkbildningen och kulturen. Hon sitter i ett flertal styrelser, bland annat Gefvert försäkringsmäklare och Konstfrämjandet.
Hanna Isaksson under Kulturkraft
Deltar i passet Samtal om konst och kultur som drivkraft i framtidens Norrbotten.
Anders Rydell
Anders Rydell är journalist och författaren till ett 10-tal böcker – senast Stulen musik (Norstedts, 2024). Han är chefredaktör för Författarförbundets tidskrift Författaren och har tidigare bland annat varit chefredaktör på Konstnären och kulturchef på Hallpressen.
Anders Rydell under Kulturkraft
Moderator för dagen.
Gunilla Röör och Anna Thurfjell
Gunilla Röör är välrenommerad skådespelare, regissör och sedan 2021 teaterchef på Norrbottensteatern. Under hennes konstnärliga ledning har teatern bland annat satt upp den hyllade barnföreställningen Klossarna, mastodontdramat Fanny och Alexander och helt nyskriven dramatik om Sveriges första världsstjärna, Jenny Lind. Anna Thurfjell är marknads- och försäljningschef på Norrbottensteatern. Hon har tidigare arbetat som journalist, universitetsadjunkt och frilansar som lektör med ett brinnande intresse för litteratur.
Gunilla Röör och Anna Thurfjell under Kulturkraft
Håller kulturreflektionen Två stjärnor en önskan som en inledning till kvällens avslutning på Bistron och Norrbottensteatern för dig som bokat det.
Teater: Onkel Vanja
För dig som valt till teater under bokningen!
Höstens storsatsning, klassikern Onkel Vanja! Mjuka upp skrattgroparna, för det är otroligt roligt i sin bitterhet och minst lika mänskligt och relaterbart nu som då.
Historien utspelar sig under ett stormande dygn på en gård i Ryssland vid förra sekelskiftet men i Alejandro Tarragüel Rubios scenografi målas snarare en karg ökenframtid fram och den mustiga kostymuppsättningen ger en känsla av tidlöshet.
I titelrollen som den olycklige morbror Vanja ser vi Jonas Hellman-Driessen och lika viktig är systerdottern Sonja, spelad av Maria Pontén. Tillsammans driver de en gård, ägd av hennes pappa, den hypokondriske professor Serebrjakov (Roger Storm) som nu är på besök med sin nya vackra fru Jelena (Therése Lindberg). Erik Kaa Hedberg spelar den uppvaktade läkaren doktor Astrov och Maja Runeberg spelar Sonjas gudmor Telegin. Linda Wincent spelar Vanjas mor Maria och familjens gamla barnskötare Marina som utgör hemmets hjärta.
Nu ska detta drama om mänskliga relationer, drömmar, kärlek (oftast olycklig) och jakten på mening i en till synes hopplös tillvaro få liv på vår stora scen och i mästerliga Stefan Metz regi nå den perfekta balansen mellan tragedi och komedi. Det här blir något alldeles extra!
Läs mer om föreställningen här på Norrbottensteaterns webb! Länk till annan webbplats.