Vi planerar entreprenörsbostäder
Luleå kommun planerar att upplåta mark till byggnation av tillfälliga bostäder för hitresande arbetskraft, så kallade entreprenörsbostäder.
Korta fakta om projektet
Den pågående samhällsomställningen kommer att kräva mycket arbetskraft under perioder. Med entreprenörsbostäder menas tillfälliga bostäder för extern arbetskraft som arbetar med pågående byggnationer av nya industrier eller större projekt som till exempel utbyggnaden av Luleå Hamn.
Att möjliggöra bostäder för hitresande arbetskraft är en förutsättning för att vi ska lyckas med den gröna omställningen. Personerna som kommer hit och arbetar är även potentiella inflyttare och därför vill Luleå kommun att deras boende ska fungera bra och att de ska känna sig välkomna hit.
Luleå kommun har tagit fram ett bostadsförsörjningsprogram Pdf, 5.9 MB. och där står det att kommunen ska förbereda etableringar av entreprenörsbostäder, såväl permanenta som tillfälliga.
I april 2024 godkände kommunstyrelsen i Luleå det förslag till inriktningsbeslut för Luleå kommuns hantering av tillfälliga entreprenörsbostäder.
Här planerar kommunen för entreprenörsbostäder
Storporsön
Kortsiktigt utreder och planerar kommunen för tillfälliga bostäder på en yta på Storporsön. På Storporsön planeras det långsiktigt för ett nytt verksamhetsområde.
Hertsöheden
På en del av Hertsöheden planeras det kortsiktigt för tillfälliga bostäder. Ytan som utreds på Hertsöheden omfattar en area om cirka 5 500 kvadratmeter. Parallellt med detta planeras det långsiktigt för ett nytt bostadsområde på Hertsöheden. Området ligger längs med Hertsövägen och detaljplanearbetet för etapp 1 pågår.
Preliminär tidplan för Storporsön
- 2024: Utredning och projektering
- 2024, kvartal 3: Intresseanmälan
- 2024, kvartal 4: Dialog med berörda
- 2024, kvartal 4: Urval, utvärdering och extern bygglovsprocess
- 2024, kvartal 4: Projektering och beslut kring ny korsning längs Haparandavägen, projektering och beslut kring förlängning av ledning för spillvatten
- 2025, kvartal 1 - 3: Tecknande av arrendeavtal, genomförande av infrastruktur som ledning och vägkorsning
Mer om projektet
Samverkan om entreprenörsboenden för en trygg omställning
LKAB, SSAB, Talga, Uniper och Power2Earth, som alla planerar stora investeringar i Luleå, har gått samman i en arbetsgrupp, ”Grönt industriellt forum i Luleå”, för att tidigt identifiera utmaningar och samverka för att lösa dessa. Det handlar om elkraft, arbetskraft, påverkan på samhälle och miljö, infrastruktur och inte minst bostäder. En förutsättning för ett attraktivt samhälle och befolkningstillväxt är att det finns bra boendeformer, både tillfälliga entreprenörsbostäder och permanenta bostäder i olika storlekar och upplåtelseformer.
Inom ramen för samarbetet har Luleå kommun tillsammans med LKAB, SSAB, Talga, Power2Earth, Uniper och Byggföretagen ingått en avsiktsförklaring gällande entreprenörsbostäder i Luleå och är överens om att följande områden ska prioriteras:
- Säkra och trygga entreprenörsbostäder genom att parterna avser bidra till att planera och uppföra entreprenörsbostäder som motsvarar de kriterier som Luleå kommun har utvecklat och antagit för markupplåtelser till entreprenörsbostäder. Med gemensamma kriterier för markupplåtelse, upphandlingar av entreprenörsbostäder och en förväntan om att upphandlade underentreprenörer ansluter sig till samma kriterier, skapas stabilitet och trygghet. Se
- Motverka kriminalitet och otrygghet genom att utreda hur gemensamma system för informationsdelning och sanktioner kan utformas för att undvika ekonomisk brottslighet, arbetslivskriminalitet, våld, missbruk, prostitution och otrygga levnads-, boende- och arbetsmiljöer.
- Intressentdialoger genom att skapa kontinuerliga intressentdialoger och forum som ska insamla, dela och hantera inkomna synpunkter från intressenter och medborgare.
Kravlista som leverantörer av entreprenörsmoduler måste uppfylla innan de får teckna arrendeavtal med Luleå kommun:
- Det ska finnas ett direkt behov av entreprenörsbostäder för industrins gröna omställning
- De ska kunna redovisa att det tillfälliga bostadsbehovet uppfylls för industrins gröna omställning.
- Företaget ska ha en dialog med kommunen avseende: gestaltning, utformning, placering av byggnader, hänsyn till och samspel med närliggande bebyggelse och naturmiljöer, social hållbarhet, mötesplatser, aktiviteter, rekreation, en god livsmiljö.
- Företaget ska redovisa lösningar när det gäller dagvatten, snöhantering, ökad nederbörd, hantera platsens lokala vinterförhållanden.
- Varje bostad ska inrymma eget sovrum, wc och dusch, kokvrå/pentry
- Tvättstuga ska finnas tillgänglig
- Belysning på hela området
- Väktarrondering, rättighet för väktare och polis att genomsöka området
- Dygnet-runt-bemannad reception, ID-kontroll
- Framkomliga vägar för räddningstjänst
- Shuttlebus mellan området och Luleå industripark
- Fortsatt dialog mellan aktör, kommun, polis
Ett förberedande arbete har pågått under 2023 för att utreda hur kommunen kan möta behovet av tillfälliga bostäder kopplat till den gröna omställningen, och hur en etablering av entreprenörsbostäder ska genomföras på bästa sätt. Syftet är att möjliggöra trygga och säkra bostäder, samt främja en sund bostadsmarknad.
Kommunen har tagit del av erfarenheter från andra kommuner och undersökt förutsättningarna för tillfälliga bostäder inom Luleå kommun. En översiktlig inventering har gjorts av vilka kommunala markområden som kan vara lämpliga för tillfälliga bostäder.
Det förberedande arbetet har legat till grund för det inriktningsbeslut som kommunstyrelsen fattade beslut om den 8 april 2024, se protokoll från kommunstyrelsens sammanträde Länk till annan webbplats.
En kartläggning av Luleås uppskattade behov av tillfälliga bostäder pågår.
Varför finns det behov av tillfälliga bostäder?
Den pågående samhällsomställningen och alla de nya verksamheter som planeras kommer att kräva mycket arbetskraft under perioder. Det kommer att behövas många tillfälliga gästarbetare som kommer hit och bygger de nya fabrikerna och de måste ha någonstans att bo medan de är här. Allt tyder på att de befintliga bostäderna inte kommer att räcka till och att möjliggöra tillfälliga bostäder som går snabbt att bygga för hitresande arbetskraft är alltså en förutsättning för att vi ska lyckas med den gröna omställningen. Bygger vi inte entreprenörsbostäder så riskerar vi att bostadsmarknaden i Luleå kommer i obalans med höga priser och brist på bostäder som resultat om företag börjar köpa upp villor och radhus.
Med begreppet entreprenörsbostäder så avses alltså de tillfälliga bostäder för extern arbetskraft som arbetar här temporärt med pågående byggnationer av nya industrier eller större projekt som till exempel utbyggnaden av Luleå Hamn. De som senare ska arbeta på de nya industrierna när produktionen väl är i gång ska förhoppningsvis bestå av både gamla och nya Luleåbor som bor i permanenta vanliga bostäder.
Jag har en bostad som jag vill hyra ut som entreprenörsbostad, hur gör jag?
Kommunens samordnare för entreprenörsbostäder arbetar med samordningen av förfrågningar som rör behovet av att arrendera kommunal mark för entreprenörsbostäder som ska täcka behovet av tillfälliga bostäder för den gröna industriomställningen. Samordnaren fungerar även som stöd i processen vid förfrågningar om upplåtelse på privat mark. För privat uthyrning av befintliga bostäder till privatpersoner hänvisar kommunen dig till privata uthyrningstjänster.
I Boden har industrisatsningarna gjort att företag köper upp villor och hyr ut till sina entreprenörer och det har trissat upp bostadspriserna även för till exempel barnfamiljer som vill flytta till hus, hur undviker vi det här i Luleå?
Det är precis det Luleå kommun vill undvika här i Luleå genom att erbjuda förutsättningar för att bygga tillfälliga bostäder för gästarbetare. Kommunen vill undvika att företag köper upp villor och orsakar obalans på bostadsmarknaden här hos oss i Luleå. Avsiktsförklaringen som Luleå kommun tagit fram tillsammans med industriaktörerna beskriver också att de ska se till att deras underentreprenörer använder sig av just entreprenadsbostäder för att ordna boende till sina gästarbetare och inte köpa villor och radhus mm.
Varför frakta alla en mil enkel väg från Porsön till Hertsön i stället för att placera bostäderna mer i närheten av arbetsplatserna?
Det finns inte mark tillgängligt på Hertsön i dagsläget. Luleå kommun kommer att bygga entreprenörsbostäder även på det nya bostadsområdet på Hertsöheden men där finns det inte någon färdig detaljplan så det kommer inte vara möjligt förrän under 2027 troligen och det finns ett behov av tillfälliga bostäder tidigare än så. Det tar tid att få fram en detaljplan och på Storporsön finns det redan en färdig detaljplan. Men Luleå kommun jobbar parallellt med båda områdena men Storporsön kommer vara först ut.
Skulle det inte gå att använda delar av Hertsöfältet till dessa bostäder, då skulle det bli gångavstånd till jobbet för de boende?
På Hertsöfältet är all mark redan tingad av industrier så där är det inte möjligt att bygga tillfälliga bostäder.
Måste marken vara detaljplanelagd för bostäder?
Vid ansökan om tidsbegränsat bygglov för tillfälliga bostäder behöver marken inte vara detaljplanelagd för bostäder.
Hur länge får en åtgärd ha ett tidsbegränsat bygglov?
Ett tidsbegränsat bygglov får ges för högst 10 år.
Måste marken återställas när det tidsbegränsade bygglovet löper ut?
Det är krav på att platsen där byggnaden ska placeras återställs. Hur åtgärden ska återställas bör framgå av ansökan.
Varför gör man inte som man gjorde förr och bygger permanenta bostäder direkt även till de tillfälliga arbetarna, titta på arbetarbostäderna som byggts i till exempel Svartöstaden och Karlsvik?
Mycket av arbetskraften som kommer hit och ska bygga de nya industrierna är kringresande entreprenörer som lever på det sättet, de arbetar borta i olika projekt under perioder och har sina familjer kvar hemma. De har inte behov av permanenta bostäder. Dessutom så hinner vi inte bygga riktiga bostäder på den korta tiden som behövs för att möta behovet av bostäder för de stora mängderna av tillfälliga gästarbetare vid de stora industrisatsningarna.
Varför kan man inte bygga riktiga bostäder till gästarbetarna på till exempel Kronan där en del byggaktörer lämnat tillbaka sina markanvisningar?
Vi hinner inte bygga på den tiden, det går inte att få fram permanenta bostäder så snabbt som det krävs i samband med alla de stora industrisatsningarna här i Luleå.
Ni bygger ett område för 1900 män, hur tänker ni kring den sociala hållbarheten och tryggheten?
Luleå kommun bygger inte entreprenörsbostäder enbart för män, det kommer att bo kvinnor också där, men ja, en stor majoritet är troligen män. Därför måste kommunen se till att det blir så socialt hållbart som möjligt och en kravlista har därför tagits fram som de som bygger de tillfälliga bostäderna måste uppfylla för att få arrendera mark av kommunen och bygga entreprenörsbostäder.
Denna kravlista innehåller bland annat saker som dygnet runt-bemannad reception och ID-kontroll vid inpassering, vakter ska också rondera området. Byggaktören ska också ha en pågående dialog med kommun och polis för att se till så den sociala hållbarheten fungerar, det ska finnas möjlighet till en meningsfull fritid med aktiviteter och rekreation med mera, se hela kravlistan nedan.
Kravlista som leverantörer av entreprenörsmoduler måste uppfylla innan tecknande av arrendeavtal med Luleå kommun:
- Direkt behov av entreprenörsbostäder för industrins gröna omställning
- Redovisa att det tillfälliga bostadsbehovet uppfylls för industrins gröna omställning.
- Dialog med kommunen avseende: gestaltning, utformning, placering av byggnader, hänsyn till och samspel med närliggande bebyggelse och naturmiljöer, social hållbarhet, mötesplatser, aktiviteter, rekreation, en god livsmiljö.
- Redovisa lösningar när det gäller dagvatten, snöhantering, ökad nederbörd, hantera platsens lokala vinterförhållanden.
- Varje bostad ska inrymma eget sovrum, wc och dusch, kokvrå/pentry
- Tvättstuga ska finnas tillgänglig
- Belysning på hela området
- Väktarrondering, rättighet för väktare och polis att genomsöka området
- Dygnet-runt-bemannad reception, ID-kontroll
- Framkomliga vägar för räddningstjänst
- Shuttlebus mellan området och Luleå industripark
- Fortsatt dialog mellan aktör, kommun, polis
Det kommer bli ca 2000 personer som ska ut från området ungefär samtidigt, hur ser trafikflödena ut då i området och genom Porsön, det finns ju flera cirkulationsplatser på vägen?
Av 2000 personer så beräknar Luleå kommun att det kanske är ungefär 500 av dem som har egen bil. Alla jobbar inte exakt samma tider utan det kommer förmodligen röra sig om olika skift och då blir trafiken mer utspridd över tid.
Funderar ni på att sänka hastigheten på Haparandavägen?
Det är möjligt, ska vi bygga en cirkulationsplats så måste ju hastigheten sänkas. Det får göras i dialog med Trafikverket eftersom kommunen och Trafikverket äger och ansvarar för olika delar av Haparandavägen.
Är det bara den södra delen av området på Storporsön som kommer att bebyggas?
Ja, till en början i alla fall. Det som gör det svårt att planera är att alla bolagen har olika tidplaner och därför ser behovet av personal olika ut över tid. Om man jämför med Skellefteå och Boden är skillnaden att de har en aktör medan vi i Luleå har fem olika aktörer som har behov av tillfällig personal under byggtiden.
Vem kommer att hyra ut bostäderna och vad kommer det att kosta att bo i bostäderna?
Det är företagen som bygger de tillfälliga bostäderna som kommer att sköta även uthyrningen av dem. Luleå kommun är alltså inte inblandad i uthyrningen och vet därför inte vilken hyresavgift det kommer att bli.
Kommer det skapas fler faciliteter som typ matbutik, restaurang mm i området?
Det har gjorts på lite olika sätt på andra ställen. Luleå kommun kommer att titta på det.
Hur länge ska Storporsön fungera som plats för tillfälliga bostäder?
Så som det planeras just nu kommer det placeras tillfälliga bostäder där i mellan fem och tio år.
Vad händer med modulhusen efteråt?
Dessa typer av hus är flyttbara så de kommer att kunna flyttas till andra ställen där behovet uppstår eller där de kan konverteras till permanenta bostäder. Modulhus av detta slag är byggda för att hålla i cirka 15 - 20 år och har förstärkningar i balkar med mera för att klara att flyttas runt. På Hertsöheden är planen att det ska byggas modulhus som går att konvertera till riktiga bostäder så småningom.
Är tanken att Storporsön och Hertsöheden sedan ska bli ett permanent bostadsområde?
Är inte bestämt för Storporsön men eftersom det kommer att finnas vatten och avlopp med mera klart på plats sen så finns det ju möjlighet att det kan bli ett verksamhetsområde eller ett bostadsområde efter att behovet av tillfälliga bostäder minskat. Hertsöheden ska så småningom bli ett område med permanenta bostäder.
Lämna en synpunkt eller ställ en fråga
Det kommer att arrangeras dialoger med närboende i samband med planering av områden för entreprenörsbostäder men det går även att lämna en synpunkt eller ställa en fråga kring planerna för byggande av entreprenörsbostäder i Luleå genom att fylla i formuläret nedan.
Inskickade frågor besvaras anonymt under rubriken Frågor och svar om entreprenörsbostäder på denna sida, läs gärna tidigare frågor innan du skickar in din fråga. Inskickade synpunkter används som underlag i kommande dialoger i samband med etableringarna av entreprenörsbostäder. Vill du ha kontakt med samordnaren för arbetet med entreprenörsbostäder hittar du kontaktuppgifter längst ner på sidan.
Kontakt
Charlotte Reinholdt
Projektledare entreprenörsbostäder
Tel: 0920-45 32 31
E-post: charlotte.reinholdt@lulea.se
Artiklar på Vårt Luleå
Sidan uppdaterades den 12 november 2024